Coaching in coronatijd

Het zijn bijzondere tijden en de vraag naar coaching neemt zienderogen toe. Dat heeft veel verschillende redenen. Je kan bijvoorbeeld niet meer goed in een werk- of dagritme komen door het thuiswerken, of je hebt moeite om je op je werk te concentreren, omdat je ook de hele dag de kinderen bezig moet houden. Ook de stress van quarantaines, zieke familieleden en de angst om zelf ziek te worden kunnen je werk nadelig beïnvloeden. Bovendien leeft ook bij veel mensen de angst om hun baan kwijt te raken door faillissement, bezuinigingen of reorganisatie.
Ook tijdens coronatijd gaan coachingstrajecten zoveel mogelijk door, hetzij met de nodige aanpassingen om de veiligheid van de medewerkers en coachees te garanderen. Het is belangrijk dat iedereen die behoefte heeft aan coaching, ook zo snel mogelijk geholpen kan worden, zodat er zich niet nog meer problemen ontwikkelen. Hieronder lees je meer over hoe de coaching in coronatijd in zijn werk gaat.

Voor wie is coaching in coronatijd geschikt?
Ieder persoon is anders en er zijn veel verschillende situaties waar coaching goed van pas kan komen. Wil je graag coaching via je werk? Het is dan belangrijk dat je je werkgever hier over informeert. Er bestaan namelijk mogelijkheden dat de werkgever (een deel van) jouw coaching kan betalen. Coaching is immers goed voor de persoonlijke ontwikkeling van de werknemer en daar kan het bedrijf profijt van hebben. Ook voor kinderen en jongeren kan coaching een goede uitkomst zijn wanneer zij leerproblemen ervaren, last hebben van angst of slecht slapen. Vaak kunnen kinderen en jongeren coaching krijgen vanuit school. Ten slotte kunnen ook gezinnen worden geholpen door een coach. Kan je thuiswerken en de zorg voor je kinderen moeilijk combineren? Zijn er regelmatig spanningen in huis door stress of financiële problemen? Dan kan coaching ook een goede oplossing zijn.

Coaching kan op vele manieren. Ook in coronatijd zijn er gelukkig voldoende mogelijkheden om de coachee de nodige hulp te bieden.
Bij een fysieke ontmoeting tussen coach en coachee is het belangrijk dat de hygiënemaatregelen, opgelegd door de overheid, goed worden nageleefd door zowel de coach als de coachee. Dit houdt het volgende in:

  • Was regelmatig je handen minimaal 20 seconden met water en zeep, en droog bij voorkeur je handen af met een papieren handdoek die daarna weggegooid kan worden.
  • Houd zoveel mogelijk 1,5 meter afstand.
  • Gebruik bij hoesten en niezen een zakdoek en gooi deze na gebruik weg.
  • Schud elkaar niet de hand, maar zorg voor een alternatieve groet.
    Ook kunnen er aanvullende maatregelen worden genomen.
  • Bij aanwezigheid van een desinfectiezuil, is het wenselijk om bij binnenkomst je handen te ontsmetten met desinfectiegel.
  • Bij oplegging van de mondkapjesplicht vanuit de overheid, is het zowel voor coach als voor coachee verplicht een mondkapje te dragen tijdens de afspraak. Voel je je niet lekker of heb je ziekteverschijnselen die op corona kunnen duiden? Neem contact op met je coach. In overleg wordt er dan een nieuwe afspraak ingepland. Voel je niet schuldig als je moet afzeggen. Het wordt zeer gewaardeerd dat je met ziekteverschijnselen thuis blijft en niet naar de afspraak komt. Zo wordt verdere verspreiding van het virus voorkomen.

Ook kunnen de coach en coachee een afspraak maken via een online videochatdienst. De enige voorwaarde hiervoor is dat de coachee beschikt over een laptop met internetverbinding. De videochat kan gedaan worden met programma’s als Teams of Skype. Zorg ervoor dat je voor de afspraak het programma hebt geïnstalleerd. Er zijn verschillende voordelen verbonden aan een online afspraak.
Ten eerste hoeven er geen mondkapjes gedragen te worden. Het gesprek zal prettiger verlopen en de gezichtsuitdrukkingen zijn door de coach goed te zien. Hierdoor kan de coach makkelijker inspelen op je gemoedstoestand en je gerichter kunnen helpen.
Met een videogesprek hoef je natuurlijk ook geen hygiënemaatregelen te nemen. Bovendien voelen sommige mensen er zich prettig bij dat ze in hun eigen huiselijke omgeving het gesprek met hun coach kunnen voeren.

Overige manieren van coaching
Coaching kan ook op andere manieren plaatsvinden dan door middel van een gesprek. Wandel je graag en kan je daarmee goed je hoofd leegmaken? Een wandelcoach is daar uitermate geschikt voor. Wandelcoaching is een goede manier om in de rust en stilte van de natuur je spanning los te laten. Daarnaast vindt er fysieke activiteit plaats en neem je meer zuurstof op. Een gezonde activiteit, die ook veilig in coronatijd kan worden uitgevoerd. Aarzel ook niet, wanneer het weer kan, je coach eens mee te vragen voor een hapje en drankje buiten de deur. Kies een gezellig terrasje uit en bespreek je vooruitgang terwijl je geniet van het zonnetje. Veel succes gewenst!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.