Hoe ga je het beste met elkaar om als collega’s in deze bijzondere coronatijd?

Wat te doen als uw collega ziek is of in quarantaine zit?

Het coronavirus oftewel Covid-19 is een nieuw virus die eind februari 2020 opdook in Nederland en de rest van Europa. Er moesten verregaande maatregelen getroffen worden om het virus in te dammen, aangezien veel mensen flink ziek werden van het virus. Iedereen met ziekteverschijnselen moest thuis blijven en er moest zoveel mogelijk thuis worden gewerkt. Ongetwijfeld zullen bij u en uw collega’s deze situaties niet aan de deur voorbij zijn gegaan.

Bij een positieve test van een collega kan het werk flink in de war raken. De betreffende collega moet in quarantaine, iedereen die met hem of haar in contact is geweest moet ook een test ondergaan en er moet bron en contactonderzoek gedaan worden. Gelukkig zijn er veel oplossingen te bedenken. Indien de collega milde klachten heeft en in staat is om te werken, kan hij of zij de werkzaamheden thuis voortzetten. Overleg tussen collega’s kan worden gedaan via online videochatdiensten als Skype of Teams. Wanneer een collega flink ziek is, is het belangrijk om voldoende tijd te geven voor herstel. Geduld is hierbij belangrijk, want als de collega te vroeg weer begint met werken, kan hij of zij een terugval krijgen en nog langer uitgeschakeld zijn. Houd regelmatig contact met de zieke collega om te vragen hoe het gaat, maar gun hem of haar ook voldoende rust door niet té vaak te bellen of te mailen. Het is leuk om als team de zieke collega een hart onder de riem te steken, door een kaart of een bos bloemen te sturen. Zo voelt hij of zij zich gesteund en gewaardeerd. In sommige gevallen kunnen er langdurige klachten optreden na ziekte door Covid-19. Het is belangrijk om daar begrip voor op te brengen en de collega het werk weer langzaam te laten opbouwen. Ook kan er hulp worden ingeschakeld van een arbeidsdeskundige.

Hoe kan je bijkomende problemen oplossen als collega’s onderling?

In coronatijd ervaren veel mensen stress. Thuiswerken valt niet altijd mee als er ook kinderen aanwezig zijn door gesloten scholen. Misschien is er een collega die een familielid heeft die in het ziekenhuis ligt of is overleden aan Covid-19. Er kunnen thuis meer spanningen ontstaan en dat heeft invloed op het werk. Wanneer een collega psychische problemen ervaart, kan er vanaf het werk hulp geboden worden van een arboarts of psycholoog. Als collega’s kan je veel doen om elkaar te steunen. Start bijvoorbeeld als team een chat of een skype gesprek buiten werktijd en praat over leuke dingen. Vraag regelmatig hoe het met de ander gaat en of je nog ergens mee kan helpen. Of organiseer een virtuele borrel of bingo via de laptop. Een beetje ontspanning kan geen kwaad en is voor iedereen goed! Ten slotte is het ook leuk om samen vooruit te kijken. Plan bijvoorbeeld, wanneer het weer kan, dat ene leuke teamuitje. Het zal de onderlinge band tussen jullie als collega’s alleen maar versterken!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.